Канцлер Німеччини Олаф Шольц у Белграді в п’ятницю, 19 липня, підписав із сербським президентом Александаром Вучевичем Меморандум про взаєморозуміння про партнерство щодо стратегічної сировини, ланцюгів виробництва акумуляторів та електромобілів.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у Белграді в п’ятницю, 19 липня, підписав із сербським президентом Александаром Вучевичем Меморандум про взаєморозуміння щодо партнерства щодо стратегічної сировини, ланцюгів виробництва акумуляторів та електромобілів.

Шольц, Вучич та віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович уклали угоду про стратегічне партнерство між ЄС і Сербією з видобутку літію на північному заході країни разом з австралійським гірничодобувним гігантом Rio Tinto.

Сербський президент запевнив, що влада дослухається до вимог громадян і реалізовуватиме видобуток “прозорим способом”.

“Сербія наполягатиме на охороні навколишнього середовища і щоб вода та повітря наших громадян у Ядарі та Раді були чистими”, - сказав Вучич, додавши, що проєкт принесе найбільш значні інвестиції, які коли-небудь мали у Сербії.

Він також зазначив, що наполягатиме на відкритті у Сербії підприємства з виробництва електромобілів.

Видобуток літію - стратегічно важливого компонента акумуляторів, необхідних для зеленого переходу ЄС - здійснюватимуть на шахті Ядар. Розташована поблизу міста Лозниця на заході Сербії, вона містить одні з найбільших в Європі покладів літію.

Попередній сербський уряд зупинив проєкт і скасував ліцензії, видані Rio Tinto, після масових протестів понад два роки тому.

Нагадаємо, минулого року ЗМІ писали, що Євросоюз до 2030 року може потрапити в таку ж залежність від Китаю щодо літій-іонних батарей та паливних елементів, як і у випадку з російськими енергоносіями до повномасштабної війни проти України.

Також міністри енергетики Європейського Союзу домовилися про реформування спільного ринку електроенергії.

 

 

 

Енергоблок №3 Рівненської АЕС 16 липня було під'єднано до енергосистеми після 45 діб ремонту, але поки що він не може працювати на повну потужність через обмеженість мережі.

Про меморандум українських банків. 17 найбільших банків України під час Банківського форуму "Економічної правди" підписали меморандум про пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Про морські перевезення. Світовий лідер контейнерних перевезень компанія MSC скасував перший судозаход від початку повномасштабного вторгнення в порт Одеса.

Абоненти Київстар зібрали понад 12 млн гривень для Повітряного командування "Південь" в рамках спільної ініціативи з фондом "Повернись живим"

В рамках спільної ініціативи Київстар та фонду "Повернись живим", компанія "Київстар", її абоненти та небайдужі українці долучилися до забезпечення мобільними системами зв’язку для Повітряного командування "Південь". Починаючи з квітня поточного року на реалізацію проєкту зібрано вже 62,7 млн гривень, з яких зокрема 12,3 мільйони гривень - завдяки благодійній Суперсилі "Допомога ЗСУ", котра доступна абонентам Київстар в рамках більшості тарифних планів передплати.

Прем’єр Норвегії Йонас Гар Стьоре оголосив, що Осло надасть Україні 1,1 мільярда крон (103 мільйони доларів), щоб допомогти відновити енергетичну інфраструктуру та забезпечити постачання електроенергії до наступної зими.

Уряд Чилі заявив, що міністр мінеральних ресурсів Саудівської Аравії Бандар Алхораєф відвідає країну в липні і планує зустрітися зі своїм колегою в Сантьяго. Основною темою розмови буде літій.

Більше статей...

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews