Без демобілізації та з обмеженнями для військовозобов'язаних. Головні пункти нового закону про мобілізацію

Без демобілізації та з обмеженнями для військовозобов'язаних. Головні пункти нового закону про мобілізацію

Верховна Рада України 12 квітня 2024 року прийняла новий закон про мобілізацію. Закон вступить у силу через місяць після підписання Президентом.

Порівняно з попередньою редакцією, прийнятою в першому читанні 7 лютого, новий закон містить ряд суттєвих змін:

  • Відсутні норми про демобилізацію або ротацію військовослужбовців, які обіцяли ввести депутати та Президент. Збереглися лише деякі обмеження для військовозобов'язаних, такі як заборона на керування автомобілем для осіб, які ухиляються від військової служби, та обмеження консульських послуг за кордоном для військовозобов'язаних українців.
  • Вводиться обов'язок для військовозобов'язаних уточнити свої облікові дані через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), електронний кабінет призовника або в Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) протягом 60 днів після вступу закону в силу.
  • Чоловіки від 18 до 60 років під час воєнного стану зобов'язані мати при собі військовий квиток і паспорт та пред'являти їх на вимогу працівників ТЦКСП або поліції.
  • Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного або резервіста стає правом, а не обов'язком.
  • Згідно з новим документом, поважними причинами неявки до ТЦКСП після отримання повістки є: перешкоди стихійного характеру, хвороба, дії країни-агресора, смерть близького родича або близького родича дружини (чоловіка).
  • Законопроект передбачає скасування строкової служби та введення базової загальновійськової підготовки, зокрема, у вищих навчальних закладах. Під час воєнного стану така підготовка триває до трьох місяців, у мирний час – до п'яти. Без базової військової підготовки не будуть брати на державну службу, в тому числі й у правоохоронні органи.
  • Для військових передбачено грошову винагороду за знищену ворожу техніку та додаткову відпустку.
  • У разі укладення першого контракту у військових буде право на 50% компенсації першого внеску по іпотечному кредиту в рамках програми «єОселя».

Основна зміна полягає у виключенні всіх норм про демобілізацію. Депутати відмовилися від початкової версії, яка передбачала демобілізацію військових після 36 місяців служби за рішенням Ставки Головнокомандуючого. Виняток – особи, які повернулися з полону або мають інвалідність.

Закон про мобілізацію є важливим документом, який регулює процес мобілізації людських та матеріальних ресурсів у разі воєнного стану. Нові положення закону мають на меті вдосконалити систему мобілізації та зробити її більш ефективною.

Важливо зазначити, що закон ще не підписаний Президентом. Після підписання він набуде чинності через місяць.

Коментарі  
А далі *опа.
Це не нормально все, буквально репресивний утиск
Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews