Чехія не підтримує українських чоловіків, які втекли від мобілізації – МЗС

Чехія не підтримує українських чоловіків, які втекли від мобілізації – МЗС

"Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що в країні не підтримують тих українських чоловіків, які намагаються уникнути військового призову"

Міністр іноземних справ Чехії, Ян Ліпавський, висловив свою позицію щодо українських чоловіків, які намагаються втекти від військового призову. Він зазначив, що така поведінка не знаходить підтримки в Чехії. Ліпавський також відзначив, що українська влада намагається повернути тих, хто виїхав за кордон.

“Я розумію складність ситуації з виїздом українських чоловіків призовного віку. Чехія давно підтримує українських біженців і приймає їх на свою територію. Але ми не підтримуємо тих, хто намагається уникнути виконання військового обов’язку”, - заявив Ліпавський.

В МВС Чехії повідомили, що в країні перебуває 94 643 чоловіки віком від 18 до 65 років, які отримали тимчасовий захист через війну в Україні. Однак, можливості держави обмежені, коли йдеться про обов’язкове повернення.

“Чеська держава не має правових підстав для цього. Вона не може позбавити когось тимчасового захисту просто тому, що вона так вирішила”, - сказала Вера Гонускова, експерт з міжнародного права з юридичного факультету Карлового університету.

Вона вважає, що теоретично Україна може відправити повістку, а якщо особа за кордоном її не виконає, Україна може притягнути такого громадянина до кримінальної відповідальності і вимагати його екстрадиції за вчинення злочину. Іншим шляхом може бути обмеження у видачі паспортів, до якого нещодавно вдалася українська влада.

“Кожен українець, який має у нас тимчасовий захист, повинен підтвердити це дійсним проїзним документом, де він має тимчасовий захист. Якщо він цього не зробить, йому загрожує штраф до п’яти тисяч крон і можливість адміністративного провадження з метою депортації”, - сказав Йозеф Урбан, речник Управління зовнішньої поліції.

Однак, оскільки термін дії паспорта становить десять років, не варто очікувати масового повернення українців на батьківщину в найближчому майбутньому.

 

Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews