Рада до кінця війни скасувала штрафи за неподання звітів про КІК

Рада до кінця війни скасувала штрафи за неподання звітів про КІК

"Верховна Рада у четвер, 9 травня, проголосувала за виправлення, яке відкладає відповідальність за неподання звітів про КІК (контрольовані іноземні компанії) до кінця воєнного стану. Вона міститься у законопроєкті №10168-2, основні положення якого стосуються іншого питання – \"чорного\" експорту зерна. Про це заявив нардеп Ярослав Железняк із Голосу"

Верховна Рада 9 травня проголосувала за відтермінування відповідальності за неподання звітів про КІК (контрольовані іноземні компанії) до кінця воєнного стану. Ця правка міститься у законопроєкті №10168-2, який стосується "чорного" експорту зерна. Про це повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Підприємці, які структурували свій бізнес із використанням іноземних компаній, повинні були подати звіти про КІК до 1 травня (юридичні особи – до 1 березня). Якби штрафи не відтермінували, бізнесу могли загрожувати "драконівські фінансові санкції", на думку Європейської бізнес-асоціації.

КІК – це контрольована іноземна компанія, зареєстрована за кордоном, що знаходиться під контролем фізичної або юридичної особи – резидента України. Згідно з Податковим кодексом, резидент України зобов'язаний повідомляти ДПС про кожне пряме або опосередковане набуття частки в іноземній компанії, початок здійснення контролю над іноземною компанією, набуття майнових прав на частку в активах та їх відчуження тощо.

Ненадання особою, що контролює, звіту про КІК тягне за собою накладення штрафу у розмірі 100 прожиткових мінімумів для працездатної особи, тобто понад 300 000 грн станом на 2024 рік. Несвоєчасне подання контролером звіту про КІК тягне за собою накладення штрафу у розмірі одного прожиткового мінімуму за кожен календарний день неподання, але не більше 50 прожиткових мінімумів, тобто до 150 000 грн.

Правила щодо КІК додали до Податкового кодексу України у 2020 році, вони набрали чинності з 1 січня 2022 року. У 2023 році у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про зміни до Податкового кодексу, які стосуються КІК, але його так і не ухвалили. Наразі Мінфін готує новий законопроєкт.

Відтермінування відповідальності за звіти про КІК є тимчасовим заходом, який має допомогти українському бізнесу працювати в умовах війни.

Очікується, що після закінчення воєнного стану буде прийнято нове законодавство, яке чітко визначить правила роботи з КІК.

 

Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews