Spravdi: Росіяни придумали фейк про причетність біженки з України до замаху на Фіцо

Spravdi: Росіяни придумали фейк про причетність біженки з України до замаху на Фіцо

"Російська пропаганда поширює в інтернеті неправдиві повідомлення щодо начебто причетності української біженки до замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, здійсненого 15 травня"

Російська пропаганда поширює в інтернеті неправдиві повідомлення про нібито причетність української біженки до замаху на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який стався 15 травня. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (Spravdi).

У фейкових повідомленнях пропагандистів йдеться, що 71-річного словацького письменника Юрая Цинтулу до замаху на прем'єр-міністра Словаччини підштовхнула дружина затриманого нападника – українська біженка. Стверджується, що вона методично налаштовувала чоловіка на помсту через антиукраїнську риторику Фіцо. Таку інформацію поширюють російські Telegram-канали.

Однак ці повідомлення є неправдивими. Керівник Нацполіції Словаччини Любомир Солак заперечив чутки про те, що партнеркою нападника була українка, і що підозрюваний радикалізувався через спілкування з нею. Словацька поліція наголосила, що така інформація не підтверджується і є фейком.

Цей фейк про українську біженку – лише один із багатьох варіантів, які вигадує російська пропаганда у справі про напад на прем'єр-міністра Словаччини. Раніше Spravdi зібрало підбірку фейків від кремлівських пропагандистів на цю тему, серед яких є такі неправдиві публікації, як "Фіцо замовив Буданов" та "помста за антиукраїнську риторику".

Замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо став новим витком дестабілізації у Європі, у якому путінські фейкороби одразу ж побачили "український слід", зазначали раніше в Центрі.

Нагадаємо, 15 травня після засідання уряду Словаччини у місті Гандлова на Роберта Фіцо напав письменник Юрай Цинтула і п'ять разів вистрілив у нього. Прем'єра терміново доставили в лікарню з пораненнями та прооперували. Місцева поліція висунула Цинтулі обвинувачення в умисному вбивстві з помсти, йому загрожує покарання від 25 років до довічного ув'язнення.

Замах на прем'єра Словаччини Роберта Фіцо засудили світові лідери, зокрема президент України Володимир Зеленський. Міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк 17 травня заявив, що Фіцо переніс чергову операцію, але його стан залишається дуже важким. Видання Bloomberg повідомляло, що Європейська комісія активно відстежує дезінформацію навколо нападу на прем'єра Словаччини.

 

Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews