США можуть запровадити санкції проти батальйонів ізраїльської армії – NYT

США можуть запровадити санкції проти батальйонів ізраїльської армії – NYT

"Сполучені Штати розглядають можливість запровадження санкцій проти одного або кількох батальйонів ізраїльської армії, звинувачених у порушеннях прав людини під час операцій на окупованому Західному березі річки Йордан. Про це повідомляє The New York Times"

Вашингтон і Єрусалим обмінюються різкими заявами на тлі можливої санкційної політики США.

Сполучені Штати розглядають можливість запровадження санкцій проти одного або кількох батальйонів ізраїльської армії, яких звинувачують у порушеннях прав людини під час операцій на окупованих палестинських територіях. Ця інформація, оприлюднена газетою The New York Times, викликала бурхливу реакцію з боку ізраїльського уряду.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав можливість застосування санкцій з боку адміністрації президента США Джо Байдена "вершиною абсурду та морального падіння". У дописі в соціальних мережах він заявив, що його уряд "буде діяти всіма засобами" проти будь-яких подібних кроків.

Можливі санкції ґрунтуються на законі Ліхі

Розглядаються санкції проти батальйону "Нецах Єгуда" та інших підрозділів, які підпадають під дію так званого закону Ліхі 1997 року. Цей закон забороняє іноземним військовим підрозділам, звинуваченим у порушеннях прав людини, отримувати допомогу або навчання від США.

У 2017 році подібні санкції США було накладено на український батальйон "Азов", який на той час входив до складу МВС. "Азов" вважає це рішення безпідставним і закликає до його скасування.

"Нецах Єгуда": звинувачення та суперечки

"Нецах Єгуда", заснований для ультраортодоксальних євреїв, неодноразово звинувачували у насильстві проти палестинців на Західному березі. Батальйон також залучив інших релігійних бійців, включаючи крайніх націоналістів з руху поселенців.

Один із найрезонансніших епізодів, пов'язаних з "Нецах Єгуда", стосується загибелі 78-річного американця палестинського походження Омара Абдельмаджеда Асада. За даними журналістів, у січні 2022 року під час нічного рейду на його село члени підрозділу затримали чоловіка, зв'язали йому рот і наділи наручники. Розтин показав, що Асад помер від серцевого нападу, викликаного стресом під час затримання.

Розслідування ізраїльської військової прокуратури виявило помилки в діях солдатів. Трьох командирів підрозділу було притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Проте жодних кримінальних звинувачень проти солдатів не було висунуто, оскільки, як тоді заявили військові, не було знайдено прямого зв'язку між смертю пана Асада та неправомірними діями військових.

Критика Ізраїлю з боку адміністрації Байдена

Адміністрація Байдена вже давно критикує уряд Ізраїлю через гуманітарну ситуацію в секторі Газа та насильство поселенців щодо палестинців та активістів, які виступають проти поселень на Західному березі. США раніше запровадили санкції проти кількох поселенців і двох низових організацій, які збирають кошти для них.

Байден протягом місяців стикався з жорсткою критикою, у тому числі з боку членів його власної партії, через підтримку війни Ізраїлю в Газі. За даними представників охорони здоров'я Гази, за шість місяців війни було вбито понад 34 000 палестинців.

На початку квітня ізраїльський дрон атакував колону гуманітарної організації "Всесвітня центральна кухня" (World Central Kitchen), внаслідок чого загинули семеро працівників місії з різних країн світу.

Ізраїльські військові заявили, що причина - у "помилковій ідентифікації". Оператор дрона нібито подумав, що до колони приєднався терорист ХАМАС. Попри це 20 квітня Палата представників Сполучених Штатів Америки ухвалила законопроєкт про допомогу Ізраїлю.

Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews