Вчені розкрили таємницю зникнення найвідомішого королівства Темного століття.

Археологам удалось узнать, куда исчезло Вчені розкрили таємницю зникнення найвідомішого королівства Темного століття. известное королевство Тёмного века

Вчені досі не знають, звідки прийшли пікти. Існує кілька версій.

 

Сьогодні історики схиляються до двох основних теорій:

  • Пікти - це кельтське плем'я.
  • Пікти - це корінні британці, які жили на цій території ще з раннього бронзового віку. (Ця теорія менш популярна.)

Хоча походження піктів більш-менш зрозуміло, питання про їх зникнення й досі залишається відкритим. Кожна знахідка, пов'язана з цим могутнім народом, має велику цінність. Нещодавно археологи знайшли камінь, вкритий піктськими символами. Що ж розповіли вченим ці таємничі знаки? Про це - далі в огляді.

Відважні воїни

Пікти населяли північ сучасної Шотландії. Під час загарбницьких війн Риму цю територію так і не вдалося завоювати. Пікти впевнено відбивалися від усіх атак римлян. Ця місцевість тоді носила назву Каледонія. "Пікти" в перекладі з латини означає "розфарбовані". У ті давні часи піктське королівство було найбільшим і наймогутнішим у Шотландії. З історичних джерел інформація про цей народ зникає близько 900 року. Їхня культура в цей час, ймовірно, асимілювалася з галльською.

Захоплююча знахідка

Піктські камені з їх загадковими символами завжди були бажаними знахідками. На сьогоднішній день таких дивовижних знахідок налічується лише близько двохсот. Минулого року група археологів випадково і вельми несподівано виявила камінь довжиною 1,6 метра. Це сталося під час геофізичних досліджень у невеликому селі Аберлемно, яке колись було містом піктів. На камені зображено безліч фігур з абстрактними піктськими символами. Ці символи включають трійні овалы, гребінець і дзеркало, а також півмісяць і подвійні диски. Деякі викарбувані символи перекривають один одного, що дозволяє припустити, що вони були викарбувані в різні періоди.

 
pikti
 

Археологи розкривають таємниці піктів

Цей регіон надзвичайно цікавить археологів. Тут протягом п'яти років ведеться проект "Порівняльне королівство", який включає цілу серію досліджень. Вчені вивчають життя та побут ранньосередньовічних королівств у Північній Англії та Ірландії.

Відкриття було зроблено випадково, коли обладнання зафіксувало дивні аномалії. Ці аномалії могли бути свідченням існування стародавнього поселення. Археологи, стоячи на траві над цим місцем, обережно почали копати і їм пощастило. Їм на очі відкрився різьблений піктський камінь.

Розкопки тривали доволі довго, адже дослідникам завадили карантинні обмеження, пов'язані з COVID-19. Зараз щасливі дослідники зайняті розшифровкою таємничих символів з цієї захоплюючої знахідки.

У минулому подібні безцінні артефакти часто знаходили фермери або дорожні робітники. Цього разу археологам повезло: камінь зберігся цілим і неушкодженим. Це дає можливість безперешкодно його дослідити. Тепер у руках вчених знахідка, яка може розповісти більше про життя піктів.

Що ж означають ці загадкові символи, наразі невідомо. Вчені вважають, що це, ймовірно, система, яка представляє піктські імена. Артефакт датується 5 або 6 століттям.

Піктський артефакт – дійсно унікальна знахідка. Зараз він знаходиться в консерваційній лабораторії Грасіэлы Эйнсворт в Единбурзі, де буде проведено більш детальний аналіз. Можливо, таємниця великого народу буде розгадана вже скоро.

Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews