У США прокоментували закон Грузії про "іноагентів": Інтеграція до ЄС і НАТО під загрозою

У США прокоментували закон Грузії про "іноагентів": Інтеграція до ЄС і НАТО під загрозою

"Сполучені Штати засудили законодавство у дусі Кремля про \"іноземний вплив\", яке в другому читанні ухвалив парламент Грузії, а також неправдиві наративи, які урядовці використали для його захисту. Відповідне повідомлення оприлюднив речник Держдепу Метью Міллер"

Сполучені Штати рішуче засудили ухвалення грузинським парламентом у другому читанні законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", відомого також як закон про "іноагентів". Державний департамент США також висловив стурбованість неправдивими наративами, які використовувалися урядовцями Грузії для виправдання цього законодавства.

У заяві, оприлюдненій речником Держдепу Метью Міллером, йдеться, що цей закон та антизахідна риторика правлячої партії "Грузинська мрія" поставили Грузію на "нестабільну траєкторію".

"Заяви й дії грузинського уряду несумісні з демократичними цінностями, які лежать в основі членства в ЄС і НАТО, і таким чином ставлять під загрозу шлях Грузії до євроатлантичної інтеграції", - підкреслив Міллер.

Критика закону та його наслідків

Представники Держдепу США чітко дали зрозуміти, що вважають цей закон неприйнятним інструментом, спрямованим на заглушення критичних голосів та руйнування активного громадянського суспільства Грузії.

"Члени правлячої партії чітко заявили, що метою цього закону є змусити замовкнути критичні голоси та знищити активне громадянське суспільство Грузії, яке слугує критичним контролем над урядом у будь-якій демократичній країні", - йдеться в заяві.

Крім того, США засудили неправдиві твердження щодо американської допомоги Грузії, які лунали від грузинських урядовців на підтримку закону.

"Коментарі, які неправильно характеризують іноземну допомогу Грузії, що ми надавали протягом 32 років для зміцнення економіки, демократії та здатності Грузії стримувати російську агресію, фундаментально підривають міцні відносини, які ми розвинули з урядом та народом Грузії", - зазначив Міллер.

Підтримка мирних протестів та засудження насильства

Сполучені Штати чітко заявили про свою підтримку права грузинського народу на свободу вираження поглядів та мирні протести.

"США підтримують грузинський народ та його право бути почутим, а також засуджують застосування насильства проти мирних протестів, зокрема проти журналістів, які висвітлюють демонстрації", - йдеться в заяві.

Держдеп США закликав владу Грузії дозволити учасникам мирних протестів вільно реалізовувати своє право на свободу вираження поглядів.

"Застосування сили для придушення мирних зібрань та свободи слова є неприйнятним, і ми закликаємо владу дозволити учасникам ненасильницького протесту продовжувати здійснювати своє право на свободу вираження поглядів", - підкреслив Міллер.

Ситуація навколо законопроєкту

Ухвалення законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу" викликало масові протести в Грузії та різку критику з боку західних партнерів. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти вето на документ, проте правляча партія "Грузинська мрія" має достатньо голосів у парламенті, щоб подолати вето.

Наразі невідомо, чи буде остаточно ухвалено цей закон. Проте його ухвалення матиме серйозні наслідки для демократії та громадянського суспільства Грузії.

 

Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews