Країни Балтії попередили про ризик авіакатастроф через глушіння GPS з боку РФ

Країни Балтії попередили про ризик авіакатастроф через глушіння GPS з боку РФ

"Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії попередили, що глушіння GPS, в якому звинувачують РФ, може спричинити повітряну катастрофу після того, як з цієї причини два літаки фінського авіаперевізника Finnair були змушені розвернутися на півдорозі. Про це пише Financial Times"

Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії закликали до негайних дій міжнародної спільноти у зв'язку з посиленням Росією глушіння сигналів GPS в регіоні Балтійського моря.

Глави МЗС країн Балтії попередили, що подібні дії з боку Росії становлять серйозну загрозу для безпеки польотів та судноплавства, а також можуть призвести до трагічних наслідків.

"Це небезпечно, коли хтось вимикає фари, коли ви їдете вночі", – заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. "Ситуація в Балтійському регіоні поблизу російських кордонів стає занадто небезпечною, щоб її ігнорувати".

Його естонський колега Маргус Цахкна додав, що Таллінн розглядає дії Росії як "частину ворожої діяльності" та анонсував обговорення ситуації з союзниками.

"Такі дії є гібридною атакою та становлять загрозу для нашого народу й безпеки, і ми не будемо їх терпіти", – наголосив Цахкна.

Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже підкреслила, що Рига "серйозно ставиться до цих інцидентів" і вживає заходів для координації дій з іншими країнами.

За оцінками експертів, за останні місяці від глушіння GPS постраждали десятки тисяч цивільних рейсів. Це також впливає на всіх користувачів GPS в регіоні, зокрема на судна в Балтійському морі, що призвело до попереджень з боку шведського флоту про безпеку судноплавства.

Раніше повідомлялося, що два літаки фінського національного авіаперевізника Finnair, що прямували з Гельсінкі до естонського міста Тарту, були змушені повернути назад через перешкоди сигналу GPS.

Проблеми з GPS-навігацією в Європі почали фіксуватися з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, глушіння сигналів спостерігалося довкола Калінінградської області – російського анклаву, що виходить до Балтійського моря.

Європейські держави вважають, що ці дії мають цілеспрямований характер і здійснюються Росією свідомо.

В березні стало відомо, що Росія могла заглушити сигнал GPS на літаку міністра оборони Британії Гранта Шаппса, коли він пролітав поблизу Калінінграда.

Країни Балтії закликають міжнародну спільноту вжити негайних заходів для припинення глушіння GPS з боку Росії.

Важливо зазначити, що подібні дії Росії є грубим порушенням міжнародного права та норм безпеки польотів.

Світова спільнота не повинна залишатися байдужою до цієї загрози.

 

Коментувати

Підтримати ресурс

Останні матеріали

Останні коментарі

Круто! Ждемо... кряка...

Автор: Дядюшка Угу

Це ж не його задача. Аудіодорожка готується за звичай в стороніх продуктах, які вже гарно...

Автор: admin

А українську він (чи вона?) розуміє?

Автор: Дядюшка Угу

Дяка! те що треба!

Автор: Вау

Поки готувався матеріал: В Adobe Premiere Pro інтегрували нейромережі Монтаж тепер простіше...

Автор: admin

А далі *опа. Це не нормально все, буквально репресивний утиск

Автор: Lada Y

Цікаво, а він нехоче розповісти як сама Польща і нашім, і вашим…

Автор: Дядюшка Угу

Підтримати ресурс


tganywaynews